Waarom schilderen het mooiste vak ter wereld is

Bij ons gebeurt veel meer dan schilderen alleen. Maar zelf ben ik op mijn veertiende als schilder begonnen en ik vind dat nog steeds het mooiste vak ter wereld. Ik zal uitleggen waarom.

Geen dag is het hetzelfde en elke klus is anders. Het ene moment sta je op een hoge steiger, het andere moment met je voeten op de grond. De ene klus is priegelwerk, de andere keer gaat het om grote oppervlaktes. En het loopt uiteen van prachtige monumentale panden tot nieuwe en extreem moderne gebouwen. Soms binnen, soms buiten. En soms gaat het helemaal niet om een gebouw maar om bijvoorbeeld een antieke kast. Kortom: afwisseling genoeg.

Ook heel fijn: je bent in de zomer veel buiten, zit niet stil achter een bureau en je komt op mooie plekken in heel Nederland. Bij al die klussen is het bovendien heel gaaf dat je meteen resultaat ziet. Na een goede schilderbeurt krijgt het hele gebouw een compleet nieuwe uitstraling en je merkt dat je mensen daardoor ontzettend blij weer achterlaat. Dat laatste is ook het geval wanneer we na een calamiteit, een gesprongen waterleiding bijvoorbeeld, op komen draven. Het uit de brand helpen van mensen is heel dankbaar werk.

Mensen

Je komt bij veel verschillende mensen over de vloer. Schilderen is een heel sociaal beroep. De ene dag drink je een kop koffie met een chirurg, een rechter of een bekende Nederlander, de andere dag met een magazijnmedewerker of een pedicure. Al die gesprekken vind ik een verrijking van mijn leven. Het contact met klanten blijft voor mij één van de leukste aspecten van het vak.

Niet alleen met klanten, maar ook met de collega’s onderling is het contact heel leuk. Schilders zijn vaak gewoon leuke mensen, al zeg ik het zelf.

Hersens

En wie denkt dat schilderen makkelijk en saai is, moet echt een keer een dag met ons meelopen. Het is een beroep waarvoor je niet alleen handig en nauwkeurig moet zijn, maar waarvoor je ook je hersens moet gebruiken. Kennis van materialen en inzicht in de mogelijkheden die je als schilder hebt zijn cruciaal. Ik vind ons vak nog steeds een ambacht. Zeker met de hoge kwaliteitseisen die wij hebben. Uitdaging genoeg.

Dus heb je kinderen die op dit moment aan het nadenken zijn over een studie en een toekomstig beroep? Hoor je zelf thuis in die categorie? Of overweeg je je loopbaan over een andere boeg te gooien? Denk eens aan het vak van schilder. Ik kan het iedereen aanraden.

Patrick van Ballegooij


Tags

Schilderenwerkopleidingstudieafwisseling