Kleuren: waar moet je op letten?

Wij zijn geen interieuradviseurs, maar denken wel vaak mee met klanten als het om kleurgebruik gaat. Want ondertussen hebben we zoveel huizen gezien, dat wij daar wel een onderbouwde mening over hebben.

Allereerst: over smaak valt sowieso niet te twisten en wat iemand mooi vindt is heel persoonlijk. Maar er zijn wel wat algemene adviezen te geven die voor iedereen gelden. Of juist dingen die je absoluut niet moet doen omdat ze misschien leuk lijken, maar in de praktijk heel anders uitpakken.

In de woonkamer of andere kamers bepaalt kleur de sfeer. En kleuren kunnen ook veel doen voor de optische grootte. Als je het plafond een iets lichtere kleur geeft dan de muren, lijkt de ruimte hoger. Maar een kamer met een heel hoog plafond kan daardoor wel erg groot en sfeerloos lijken. Dan is het misschien slim om juist een donkerder keur te kiezen.

Accentmuur

Het kiezen voor één of meer accentmuren zorgt vaak voor een heel mooi en warm effect. Wees daarbij niet te bang voor een opvallende kleur. In een leeg en vooral wit huis lijkt een fellere kleur vaak gewaagder dan wanneer de kamer is ingericht met meubels, foto’s en schilderijen. Vaak geven we wel het advies om slaapkamers voor volwassenen rustig te houden. De slaapkamer wordt het grootste deel van de tijd toch echt gebruikt om te slapen. En een rustige uitstraling zorgt ervoor dat je sneller in slaap komt.

Bij buiten schilderen komen nog andere vragen om de hoek kijken. Wat mag er qua vergunning? En wat past in het straatbeeld? Eerder dit jaar kreeg een vrouw in Den Helder ruzie met de buurt nadat ze haar huis appeltjesgroen had geverfd. Ze moest het oververven van de gemeente. We hebben liever niet dat jullie ruzie krijgen met de hele buurt, dus denk daar even over na.

Kijk daarnaast ook goed naar andere onderdelen van je huis: kozijnen en dakpannen bijvoorbeeld. Het is mooi om daar qua kleur op aan te sluiten. Wij beschikken over enorm veel kleuren, waaronder ook meerdere kleuren die bedoeld zijn voor monumentale panden maar die ook bij een ‘gewone’ woning een heel mooi effect hebben.

Veel praten

Maar wat wij er ook van vinden… uiteindelijk gaat het om jullie mening. Wij praten altijd veel met klanten om te voelen wat ze willen en wat hun smaak is. Ook geven we ze een beeld van de mogelijkheden die er zijn en de manieren waarop kleurgebruik de sfeer bepaalt. Want wij kunnen iets wel mooi vinden, maar wij hoeven er niet te wonnen. Als er een kinderkamer geschilderd moet worden, dan gaan we ook met de kleine bewoners in gesprek. Er is van alles mogelijk, maar soms moeten ze daar wel op gewezen worden. Een jongenskamer in de sfeer van de Marvel-strips, bijvoorbeeld. Kan het nog gaver?

Patrick van Ballegooij


Tags

Schilderenkleurentrendssmaaksfeeraccentmuurkinderkamer