Toch zelf schilderen? Zes tips

“Als je niets kan, dan kun je altijd nog schilder worden”, zeggen ze weleens. Onzin natuurlijk, want schilderen is vakwerk. Voor het beste resultaat moet je een schilderklus aan professionals overlaten. Maar als je het, om wat voor reden dan ook, toch zelf wil doen, dan geef ik graag een aantal tips.

1) Voorbereiding

Een goede voorbereiding is ook bij schilderen het halve werk. Het begint met schoonmaken, waarbij het vooral gaat om het ontvetten. De tweede stap is netjes schuren. Ga door tot de oppervlakte egaal is.

2) Goed afplakband

Vervolgens raad ik elke doe-het-zelver aan om af te plakken. Dat doen wij zelf niet, maar met minder ervaring is dat zeker geen overbodige luxe. Kies daarbij niet voor het papieren afplakband dat je standaard in een bouwmarkt kunt krijgen. Ga voor Fine Line Tape. Je betaalt meer, maar het blijft weken- of zelfs maandenlang goed zitten en laat geen sporen achter.

3) Eerst gronden, dan lakken

Een tip die iedereen die vaker heeft geschilderd waarschijnlijk wel kent. Gebruik eerst grondverf voor een betere dekking en hechting. Kies bij lichte kleuren voor wit en bij donkere kleuren voor grijs. Laat de grondverf goed drogen en kijk of de oppervlakte egaal is. Zo niet: gebruik schuurpapier voor de oneffenheden. Pas als de grondlaag in orde is begin je aan de laklaag.

4) Verdeel de verf

Goed schilderwerk staat of valt met een goede verdeling van de verf. Druppels die blijven zitten zijn geen gezicht. Leer jezelf aan om de verf zo netjes mogelijk te verdelen.

5) Binnen of buiten?

Binnen gebruik je andere verf dan buiten. Binnen gebruiken wij altijd watergedragen verf. Omdat het geen oplosmiddelen bevat zit er bijna geen geur aan en er komen ook nauwelijks stoffen vrij. Het is daardoor beter voor de gezondheid. Buiten kiezen we altijd voor synthetische verf, onder andere omdat watergedragen verf vochtgevoeliger is.

6) Kies goede verf

Wij brengen, voor het beste resultaat, binnen meestal twee laklagen aan. Buiten zijn dat er drie. Dat aantal is hetzelfde als we een donker oppervlak een lichte kleur geven. Als je meer lagen nodig hebt, dan heb je waarschijnlijk een slechte kwaliteit verf. Ook hiervoor geldt dat goedkoop duurkoop is. De voordelige verf die in bouwmarkten wordt verkocht geeft een minder goed resultaat. Als je goede verf aan wilt schaffen en ook tips over het gebruik wilt hebben dan is de oplossing simpel: kom naar ons toe. Wij verkopen zowel Sikkens als Sigma en met twee mengmachines kunnen we elke gewenste kleur samenstellen. Bel dus niet alleen voor een schilderklus, maar ook de beste verf naar 0412-475001 of mail info@vanballegooij.nl.

Patrick van Ballegooij


Tags

schilderwerkschilderentipsverfafplakbandgrondenlakken